Hopp til navigasjon Hopp til innhold
 
A+
RSS
Information in English

Langøyene – øya for telting

Osloferge til kai ved Langøyene Badeplassen på Langøyene Badebrygge ved Langøyene
Kort oppsummert:
Visste du at
  • Stranda tidligere var søppelplass?
  • Norges første sementfabrikk lå her?
  • Langøyene egentlig består av to øyer?

Langøyene er en av de få øyene i Indre Oslofjord som ikke er vernet. I dag kan man nyte livet på stranden, som tidligere var søppelfylling og som binder sammen det som en gang var to øyer, Nordre og Søndre Langøy. På Langøyene er det bademuligheter og muligheter for telting.
Les mer om regler for telting på Langøyene


Norges første sementfabrikk
Norges første sementfabrikk ble anlagt på Nordre Langøy i 1837—38. Det er få rester igjen etter fabrikken, men en mulig rest av et fundament ligger forbi teltplassen og ut på den vestre siden av øya. To av de store møllesteinene som ble brukt til å male kalkstein fra Malmøya ligger på uteplassen ved kiosken på Langøyene.

I de tyve årene sementfabrikken var i produksjon, bodde det flere arbeiderfamilier på Nordre Langøy. Ingen av husene står igjen i dag, men området rommer fortsatt mange minner fra den tiden, blant annet hustufter, trapper og støttemurer fra arbeidernes lille samfunn.

Turistene inntar Langøyene
Noen tiår etter at sementfabrikken var lagt ned, ble det populært blant Kristianias borgere å feriere på Søndre og Nordre Langøy. Turistene inntok de tomme arbeiderboligene. Noen av de ferierende bygde nye sommerboliger, blant annet det lille hvite huset bortenfor dagens kiosk.

Søppelfylling
Ved århundreskiftet bestemte Kristiania kommune at det grunne sundet mellom de to øyene skulle bli søppelplass. Kommunen kjøpte øyene i 1902 og senket gamle skipsvrak på begge sider av sundet for å demme opp mellom øyene. I 1904 begynte man å dumpe søppel der. Søppelplassen ble stengt i 1949. I dag kan man se fyllingsplassen på den store gressletta midt på Langøyene.

Telting på Langøyene:
På nordre del av Langøyene er det mulighet for telting.

Regler for telting på Langøyene
Relevante brosjyrer/publikasjonerSe ogsåSist oppdatert 22.02.2012


Til Bymiljøetatens hovedside
Til Oslo kommunes hovedside